Kruche ciasto z owocami i bezą piekłam już wielokrotnie, ale muszę przyznać, że wersja z malinami jest jak na razie moim faworytem. Maliny są lekko kwaśne, co wspaniale współgra z delikatnym ciastem i słodką pianką bezową.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Beza:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Maliny:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- ok. 4 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
Kruche ciasto:
Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami.
Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto nakłuć widelcem.
Podpiec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Maliny:
Maliny przesypać do garnka. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką.
Gotować ok. 15 minut, aż część wody odparuje, a maliny się rozpadną i powstanie z nich jednolita masa.
Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dodać do malin.
Wymieszać i zestawić z ognia.
Beza:
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane maliny.
Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ponownie do piekarnika.
Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.
Kroić dopiero po ostudzeniu.
A czy maliny wykładamy na cieply spod prosto z pieca czy musimy go ostudzić najpierw?
Wykładałam na ciepły spód, ale maliny było przestudzone.
Wygląda smacznie i pięknie.
Dziękuję 🙂
Wg mnie są nie odpowiednie proporcje. Za dużo masla. Musiałem dodać ok 100g więcej mąki do spodu ….
Po za tym spod jak i całe ciasto piekłem o 10minut dluzej. Pomimo tego spód jest surowy ….
Jestem rozczarowany. Bo zdjęcie jak i przepis brzmiały pysznie.
Przykro mi, że się nie udało, tym bardziej, że jest to mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Wykorzystywałam już kilka razy, również w cieście z rabarbarem i za każdym razem wychodziło (jak na zdjęciu). Piekę, tak jak w przepisie, czyli 15 minut spód, 20 minut całość i 15 minut zostawiam w nagrzanym piekarniku. Zastanawiam się w czym może tkwić problem. Może foremka była nieco mniejsza i przez to ciasto grubsze?
Niedługo będę piekła kruche ze śliwkami, to przetestuję ponownie 😉
właśnie się zebrałam i piekę
ale cudo:)
Prezentuje się mega cudnie! Pycha 🙂
Upiekłam. Właśnie kroję. Spod kruchy, beza pyszna. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂