Zupa gulaszowa z młodą kapustą

Zupa gulaszowa z młodą kapustą

Przepyszna, bardzo sycąca, gęsta zupa z kurczakiem, pomidorami i młodą kapustą.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1,5 litra wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku
  • suszone płatki chilli do smaku
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Cebulę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną cebulę.

Cebulę zeszklić i dodać pokrojone mięso z kurczaka.

Dodać 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę suszonej papryki.

Wszystko smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Zawartość patelni przełożyć do garnka.

Zupa gulaszowa z młodą kapustą 2

Kapustę poszatkować i usunąć z niej głąb. Nie szatkować zbyt drobno.

Do garnka dodać wodę, 3 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe.

Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta wyraźnie zmięknie.

Po tym czasie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki suszonej papryki i zioła prowansalskie.

Doprawić do smaku pieprzem i zmielonymi płatkami chilli.

Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać do zupy.

Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut.

 

1 komentarz

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie 🙂

Dodaj komentarz