Przepyszna, bardzo sycąca, gęsta zupa z kurczakiem, pomidorami i młodą kapustą.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1,5 litra wody
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3,5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz do smaku
- suszone płatki chilli do smaku
- 40 g masła
- 1,5 łyżki mąki
- olej do smażenia
Cebulę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną cebulę.
Cebulę zeszklić i dodać pokrojone mięso z kurczaka.
Dodać 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę suszonej papryki.
Wszystko smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka.
Kapustę poszatkować i usunąć z niej głąb. Nie szatkować zbyt drobno.
Do garnka dodać wodę, 3 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta wyraźnie zmięknie.
Po tym czasie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki suszonej papryki i zioła prowansalskie.
Doprawić do smaku pieprzem i zmielonymi płatkami chilli.
Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać do zupy.
Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut.
Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie 🙂