Naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym

Naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowym 2

Naleśniki z farszem z mielonego mięsa, pomidorów i szpinaku, zapieczone pod sosem beszamelowym i mozzarellą. Bardzo sycący obiad. 

Składniki:

  • 4 duże naleśniki
  • 250 g mięsa z udek kurczaka (bez kości)
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 100 g tartej mozzarelli

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Mięso zmielić w maszynce do mielenia.

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelnię dorzucić zmielone mięso.

Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i suszone oregano. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać szpinak. Smażyć na średnim ogniu, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość.

Na koniec dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidory z puszki.

Smażyć, aż farsz wyraźnie się zagęści.

Sos beszamelowy:

Na patelni rozpuścić masło.

Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać.

Następnie dodać mleko i mieszać cały czas, aż sos się zagęści.

Naleśniki zapiekane pod sosem beszamelowymNa środku, wzdłuż każdego naleśnika ułożyć przygotowany farsz.

Naleśniki zawinąć i ułożyć w formie żaroodpornej o wymiarach ok. 23 x 15 cm.

Na naleśniki wylać przygotowany sos beszamelowy.

Całość posypać utartą mozzarellą.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

1 komentarz

  1. Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pycha 🙂

Dodaj komentarz