Kotlety z mięsa rosołowego i kaszy jaglanej

Kotlety z mięsa rosołowego i kaszy jaglanej 2

Kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu – kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej.

Inne przepisy na dania z mięsem rosołowym możecie znaleźć tutaj.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (masa bez kości)
  • 4 marchewki z rosołu
  • 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Mięso, marchewki i obraną cebulę zmielić w maszynce do mielenia.

Do powstałej masy mięsnej dodać jajka i kaszę jaglaną.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Z masy formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i delikatnie rozpłaszczać ręką. Z podanych składników uzyskałam 12 kotletów.

Kotlety smażyć z dwóch stron, na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Kotlety z mięsa rosołowego i kaszy jaglanej

3 komentarze

  1. Takie kotleciki bardzo chętnie bym zjadła 🙂 Mniam… 🙂

  2. Super, i nic się nie zmarnuje! 🙂

  3. Świetne kotleciki, już mi smakują 🙂

Dodaj komentarz