Kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu – kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej.
Inne przepisy na dania z mięsem rosołowym możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
- 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (masa bez kości)
- 4 marchewki z rosołu
- 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Mięso, marchewki i obraną cebulę zmielić w maszynce do mielenia.
Do powstałej masy mięsnej dodać jajka i kaszę jaglaną.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Z masy formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i delikatnie rozpłaszczać ręką. Z podanych składników uzyskałam 12 kotletów.
Kotlety smażyć z dwóch stron, na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Takie kotleciki bardzo chętnie bym zjadła 🙂 Mniam… 🙂
Super, i nic się nie zmarnuje! 🙂
Świetne kotleciki, już mi smakują 🙂