Zapiekanka z kaszy jaglanej, mielonego mięsa z kurczaka oraz suszonych pomidorów. Zapiekanka ma dobrą konsystencję i bez problemu można ją kroić. Po upieczeniu należy jednak odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem.
Składniki:
- 250 g mięsa z udek kurczaka (bez kości)
- 150 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli
- 15 kawałków suszonych pomidorów
- 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Mięso zmielić w maszynce do mielenia.
Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego zmielone mięso. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku.
Mięso smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Pomidory pokroić na mniejsze części.
W misce wymieszać mięso, kaszę i pomidory.
Dodać trzy łyżki zalewy z pomidorów oraz jajko i wymieszać.
Formę żaroodporną wysmarować łyżką zalewy z pomidorów. Użyłam formy o wymiarach ok. 23 x 15 cm.
Do formy wyłożyć masę mięsno-jaglaną i lekko ją wygładzić łyżką.
Zapiekankę piec ok. 25 minut w temp. 200°C.
Cudowny pomysł z wykorzystanie kaszy, którą kocham pod każdą postacią.
Bardzo lubię takie zapiekanki 🙂 Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
Mniamm moje smaki -:)