Jak zapewne zauważyliście, kartofle wykorzystuję w swojej kuchni dość często, zarówno jako pyszny dodatek do obiadu, jak i danie główne czy przekąska. Z ogromną przyjemnością przedstawię Wam w najbliższym czasie kilka przepisów biorących udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). Serdecznie zapraszam do śledzenia kampanii oraz głosowania na moje potrawy w ziemniaczanych pojedynkach 🙂 Mam nadzieję, że znajdziecie wiele pomysłów, które zainspirują Was do użycia ziemniaków.
Pierwsze danie z wykorzystaniem polskich ziemniaków to chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym.
Chaczapuri jest daniem kuchni gruzińskiej. Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku. Postanowiłam jednak dodać do niego prostą masę z ziemniaków i twarogu, bardzo podobną do tej jakiej używam do pierogów ruskich. Według mnie w takiej postaci smakuje pysznie.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Farsz:
- 400 g ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła do polania placków
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Odstaw do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę i jedną łyżkę oleju i wyrób ciasto. Najwygodniej jest wyrabiać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania.
Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość.
W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Ziemniaki obierz ze skórki i ugnieć przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Wymieszaj z twarogiem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną cebulę. Lekko podsmaż, co jakiś czas mieszając.
Cebulę dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej. Wymieszaj z solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na placek o średnicy ok. 27 cm.
Na środku każdego placka ułóż 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Brzegi placka zawiń do góry. Placek odwróć zawinięciem do dołu i lekko rozwałkuj. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm.
Placki piecz z dwóch stron na suchej patelni. Gotowe placki posmaruj rozpuszczonym masłem.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Wczoraj wykonane. Bardzo dobre i prawie zero przy przy nich.
Pozdrawiam
Ziemniaki ugotowane czy surowe?
Ugotowane 🙂
Wspaniałe!
Niesamowicie apetyczne zdjęcia…
Zaczynam być naprawdę głodna…
🙂
Nigdy nie jadłam, a mam ochotę. I z chęcią także zagłosuję za ziemniaka 😉
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię danie z ziemniaków, a kuchnia gruzińska jest jedną z tych, której potrawy bardzo mi smakują 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Zapraszam do głosowania na team ziemniaka (którego jestem częścią) w pojedynku „Ziemniaki czy kartofle?” 😉
https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle/