Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 5

Morelowa modyfikacja jednego z najpopularniejszych przepisów na stronie, czyli kruchego ciasta z lekką, budyniową pianką

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g  zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy (lub papier do pieczenia)

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 2

Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4).

Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.

Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach około 32 x 20 cm.

Ciasto wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • ok. 600 g dojrzałych moreli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 4

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, a następnie budyń (proszek budyniowy) i cukier waniliowy. Na koniec zmiksować z olejem.

Morele sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki.

Na wystudzony spód nałożyć pianę, a następnie morele.

Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta.

Piec około 30-35 minut w temperaturze 190°C.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 3

Źródło: mojewypieki.com

3 komentarze

  1. fajne ciasto

  2. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie 🙂 Zjadłabym kawałeczek 🙂

  3. Wygląda bardzo smacznie 🙂

Dodaj komentarz