Morelowa modyfikacja jednego z najpopularniejszych przepisów na stronie, czyli kruchego ciasta z lekką, budyniową pianką.
Ciasto:
Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4).
Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.
Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach około 32 x 20 cm.
Ciasto wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.
Budyniowa pianka:
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, a następnie budyń (proszek budyniowy) i cukier waniliowy. Na koniec zmiksować z olejem.
Morele sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki.
Na wystudzony spód nałożyć pianę, a następnie morele.
Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 190°C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło: mojewypieki.com
fajne ciasto
Ciasto prezentuje się rewelacyjnie 🙂 Zjadłabym kawałeczek 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂