Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką

1

Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Podobny przepis widziałam na kilku stronach z przepisami, więc trudno mi podać jakie jest źródło (w komentarzach spotkałam się z opinią, że oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Niestety nie wiem. Piekę je już od dość dawna).

Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam 🙂

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g  zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.

Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 32 x 20 cm. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • dodatkowo: truskawki lub maliny (świeże lub mrożone)

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń (proszek budyniowy). Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce (jeśli są mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.

2

1 komentarz

  1. Pingback: Ciasta | Pearltrees

Dodaj komentarz