Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką

1

Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam 🙂

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g  zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.

Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 32 x 20 cm. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • ok. 500 g truskawek lub malin (świeżych lub mrożonych)

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń (proszek budyniowy). Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce (jeśli są mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 30-35 minut w temperaturze 190°C.

2

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszam na Cookpad! Najlepsze miejsce do przechowywania własnych przepisów!

https://cookpad.com/pl

Logo

2 komentarze

  1. Pingback: Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką – Bullio

  2. Pingback: Ciasta | Pearltrees

Dodaj komentarz