Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam 🙂
Ciasto:
Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.
Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 32 x 20 cm. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.
Budyniowa pianka:
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń (proszek budyniowy). Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce (jeśli są mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 30-35 minut w temperaturze 190°C.
Źródło: mojewypieki.com
na jaką blachę ?
Blacha o wymiarach ok. 32 x 20 cm 🙂
Mozna dodac rabarbar, trzeba go moze troche posypac cukrem najpierw? Co pani myśli?
Pewnie 🙂 Dobry pomysł! Ja bym nie dodawała cukru, żeby było lekko kwaśne, ale można.
A czy faktycznie mrożonych owoców nie trzeba wcześniej rozmrazac (?)
Ja nie rozmrażałam 🙂
Ile masła bo nie ma w składzie
PezepPrzepr jest;)
Masło jest podane w składzie 🙂 250 g zimnego masła
Proszku do pieczenia nie dodajmy do ciasta?
Dodajemy 🙂 Proszek jest w spisie składników. Na stronie jest opcja, że po kliknięciu na dany składnik, automatycznie się on wykreśla 😉
Czy proszku do pieczenia nie dodajemy?
Jakiej wielkości jest blaszka na te proporcje?
Ok. 32 x 20 cm. Jest w opisie 🙂
Czy po upieczeniu ciasto może stać na wierzchu czy lepiej w lodówce?
Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej 🙂
a czemu olej jest w przepisie wykreslony
Po kliknięciu na każdy składnik można go wykreślić 🙂 w ten sposób można zaznaczać składniki, które się już dodało. Pewnie więc klinkąłeś na olej 🙂
Faktycznie dzięki
Proporcje ok. ciasto wyszło piękne. nie jest wyrośnięte, wysokie, ale to nie jest drożdżowe. w smaku rewelacja. i dodam tak: zamiast masła dałam zwykłą ramę 250 g, a do 1 paczki budyniu dodałam 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, bo w opakowaniu trochę mi brakowało i wyszło super.
Niestety to ciasto jest kapryśna. Bardzo często opada
Białka w temperaturze pokojowej ? Czy cukier drobny do wypiekow dodawac do białek
Używałam jajek z lodówki i zwykłego cukru, ale drobny do wypieków będzie nawet lepszy 🙂
witam, budyń na 3/4 litra czy na 0,5 litra do piany??
2 opakowania takich na 0,5 litra 🙂