Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką

1

Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam 🙂

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g  zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę.

Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 32 x 20 cm. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • ok. 500 g truskawek lub malin (świeżych lub mrożonych)

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń (proszek budyniowy). Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce (jeśli są mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 30-35 minut w temperaturze 190°C.

2

Źródło: mojewypieki.com

25 komentarzy

  1. na jaką blachę ?

  2. Mozna dodac rabarbar, trzeba go moze troche posypac cukrem najpierw? Co pani myśli?

  3. A czy faktycznie mrożonych owoców nie trzeba wcześniej rozmrazac (?)

  4. Ile masła bo nie ma w składzie

  5. Proszku do pieczenia nie dodajmy do ciasta?

  6. Czy proszku do pieczenia nie dodajemy?

  7. Jakiej wielkości jest blaszka na te proporcje?

  8. Czy po upieczeniu ciasto może stać na wierzchu czy lepiej w lodówce?

  9. a czemu olej jest w przepisie wykreslony

  10. Proporcje ok. ciasto wyszło piękne. nie jest wyrośnięte, wysokie, ale to nie jest drożdżowe. w smaku rewelacja. i dodam tak: zamiast masła dałam zwykłą ramę 250 g, a do 1 paczki budyniu dodałam 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, bo w opakowaniu trochę mi brakowało i wyszło super.

  11. Niestety to ciasto jest kapryśna. Bardzo często opada

  12. Białka w temperaturze pokojowej ? Czy cukier drobny do wypiekow dodawac do białek

  13. witam, budyń na 3/4 litra czy na 0,5 litra do piany??

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.