Chleb na zakwasie

caly zmn

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki soli
  • zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie)
  • olej do wysmarowania foremek

Zakwas:

Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować. Do wykonania zakwasu z mąki żytniej razowej i wody potrzeba 5 dni.

Wymieszać około 50 g mąki żytniej i 50 ml ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni.

Chleb:

W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba).

Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać).

Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180°C około 80 minut.

Dodaj komentarz