Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym 3

Jak zapewne zauważyliście, kartofle wykorzystuję w swojej kuchni dość często, zarówno jako pyszny dodatek do obiadu, jak i danie główne czy przekąska. Z ogromną przyjemnością przedstawię Wam w najbliższym czasie kilka przepisów biorących udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). Serdecznie zapraszam do śledzenia kampanii oraz głosowania na moje potrawy w ziemniaczanych pojedynkach 🙂 Mam nadzieję, że znajdziecie wiele pomysłów, które zainspirują Was do użycia ziemniaków.

Pierwsze danie z wykorzystaniem polskich ziemniaków to chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym.

Chaczapuri jest daniem kuchni gruzińskiej. Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku. Postanowiłam jednak dodać do niego prostą masę z ziemniaków i twarogu, bardzo podobną do tej jakiej używam do pierogów ruskich. Według mnie w takiej postaci smakuje pysznie.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

  • 400 g ziemniaków
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła do polania placków

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Odstaw do przestudzenia.

Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę i jedną łyżkę oleju i wyrób ciasto. Najwygodniej jest wyrabiać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania.

Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Ziemniaki obierz ze skórki i ugnieć przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Wymieszaj z twarogiem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną cebulę. Lekko podsmaż, co jakiś czas mieszając.

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Cebulę dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej. Wymieszaj z solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na placek o średnicy ok. 27 cm.

Na środku każdego placka ułóż 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Brzegi placka zawiń do góry. Placek odwróć zawinięciem do dołu i lekko rozwałkuj. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm.

Placki piecz z dwóch stron na suchej patelni. Gotowe placki posmaruj rozpuszczonym masłem.

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym 2

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

www.ziemniakiczykartofle.pl

Ziemniaki_czy_kartofle_logo

8 komentarzy

  1. Wczoraj wykonane. Bardzo dobre i prawie zero przy przy nich.
    Pozdrawiam

  2. Ziemniaki ugotowane czy surowe?

  3. Wspaniałe!
    Niesamowicie apetyczne zdjęcia…
    Zaczynam być naprawdę głodna…
    🙂

  4. Nigdy nie jadłam, a mam ochotę. I z chęcią także zagłosuję za ziemniaka 😉

  5. Bardzo lubię danie z ziemniaków, a kuchnia gruzińska jest jedną z tych, której potrawy bardzo mi smakują 🙂
    Pysznie wygląda 🙂

Skomentuj Kasia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.