Kruche ciasto z malinami i bezą

Kruche ciasto z malinami i bezą 2

Kruche ciasto z owocami i bezą piekłam już wielokrotnie, ale muszę przyznać, że wersja z malinami jest jak na razie moim faworytem. Maliny są lekko kwaśne, co wspaniale współgra z delikatnym ciastem i słodką pianką bezową.

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Maliny:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • ok. 4 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

Kruche ciasto z malinami i bezą 3

Kruche ciasto:

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami.

Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto nakłuć widelcem.

Podpiec około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Maliny:

Maliny przesypać do garnka. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką.

Gotować ok. 15 minut, aż część wody odparuje, a maliny się rozpadną i powstanie z nich jednolita masa.

Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dodać do malin.

Wymieszać i zestawić z ognia.

Beza:

Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Kruche ciasto z malinami i bezą

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane maliny.

Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić ponownie do piekarnika.

Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.

Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.

Kroić dopiero po ostudzeniu.

11 komentarzy

  1. A czy maliny wykładamy na cieply spod prosto z pieca czy musimy go ostudzić najpierw?

  2. Wygląda smacznie i pięknie.

  3. Wg mnie są nie odpowiednie proporcje. Za dużo masla. Musiałem dodać ok 100g więcej mąki do spodu ….
    Po za tym spod jak i całe ciasto piekłem o 10minut dluzej. Pomimo tego spód jest surowy ….
    Jestem rozczarowany. Bo zdjęcie jak i przepis brzmiały pysznie.

    • Przykro mi, że się nie udało, tym bardziej, że jest to mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Wykorzystywałam już kilka razy, również w cieście z rabarbarem i za każdym razem wychodziło (jak na zdjęciu). Piekę, tak jak w przepisie, czyli 15 minut spód, 20 minut całość i 15 minut zostawiam w nagrzanym piekarniku. Zastanawiam się w czym może tkwić problem. Może foremka była nieco mniejsza i przez to ciasto grubsze?
      Niedługo będę piekła kruche ze śliwkami, to przetestuję ponownie 😉

  4. właśnie się zebrałam i piekę

  5. Prezentuje się mega cudnie! Pycha 🙂

Skomentuj Lucas Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.