
Kurczak w oleju palmowym (z certyfikowanej uprawy) z dodatkiem okry i dyni piżmowej. Dość tłuste danie z Afryki.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 10 – Kurczak muamba
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki na dwie porcje:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- sok z 1/4 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 200 g dyni piżmowej
- 10 owoców okry
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta chili
- sól do smaku
- 1/4 szklanki czerwonego oleju palmowego
Cebulę pokroić w pióra, a pomidory w kostkę.
Okrę pokroić w poprzek na kawałki. Odrzucić końcówki.
Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Ćwiartki kurczaka polać sokiem z cytryny i natrzeć solą, 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku, tymiankiem i 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Na patelni rozgrzać olej palmowy.
Kurczaka przesmażyć przez kilka minut z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Dodać pozostałe wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, wędzoną paprykę, chili, pokrojoną cebulę i pomidory.
Smażyć przez ok. 5 minut.
Następnie dodać bulion i dynię.
Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Na koniec dodać okrę.
Doprawić solą do smaku.
Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 15-20 minut, aż okra zmięknie, a potrawa nabierze konsystencji gulaszu.
Podawać z ryżem lub pieczywem.

Super przepis, polecam go każdemu!
Wygląda PRZEPYSZNIE. Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!
Lubię takie potrawy. Z chęcią bym spróbowała
Bardzo apetycznie przyrządzony kurczak. Wersja z ryżem to coś dla mnie.