Domowe lody z bakaliami

Domowe lody z mnóstwem orzechów i rodzynek oraz dodatkiem aromatu waniliowego.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 9 – Lody

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g orzechów włoskich
  • 40 g rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Korzystam z maszynki do lodów z ręcznym mieszadłem. Naczynie do mrożenia, które jest częścią maszynki do lodów, należy schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 18 godzin.

Jeśli używacie innej maszynki, postępujcie zgodnie z instrukcją dołączoną do sprzętu.

Śmietanę zmiksować z mlekiem, ekstraktem z wanilii i cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści.

Schłodzić w lodówce.

Złożyć maszynkę do lodów. Masę przelać do schłodzonego naczynia do mrożenia i od razu zacząć mieszać przy pomocy mieszadła.

W trakcie mieszania dodać drobno posiekane orzechy oraz rodzynki.

Lody mieszałam przez ok. 15-20 minut.

Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki.

Schłodzić przez co najmniej kilka godzin.

Jeden komentarz

  1. Chociaż już zimno to ja z chęcią bym zrobiła sobie takie lody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.