Domowe lody z mnóstwem orzechów i rodzynek oraz dodatkiem aromatu waniliowego.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 9 – Lody
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 400 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka 3,2%
- 60 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich
- 40 g rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Korzystam z maszynki do lodów z ręcznym mieszadłem. Naczynie do mrożenia, które jest częścią maszynki do lodów, należy schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 18 godzin.
Jeśli używacie innej maszynki, postępujcie zgodnie z instrukcją dołączoną do sprzętu.
Śmietanę zmiksować z mlekiem, ekstraktem z wanilii i cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści.
Schłodzić w lodówce.
Złożyć maszynkę do lodów. Masę przelać do schłodzonego naczynia do mrożenia i od razu zacząć mieszać przy pomocy mieszadła.
W trakcie mieszania dodać drobno posiekane orzechy oraz rodzynki.
Lody mieszałam przez ok. 15-20 minut.
Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Chociaż już zimno to ja z chęcią bym zrobiła sobie takie lody