Sałatka z pieczonym kurczakiem i mozzarellą

Prosta sałatka z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami koktajlowymi i awokado. Podaję z sosem miodowo-musztardowym.

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 150 g mieszanki sałat
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 awokado
  • 125 g małych kulek mozzarelli

Sos sałatkowy:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

Pierś z kurczaka podzielić na mniejsze części.

Olej, miód, musztardę i sos sojowy wymieszać z przyprawami (czosnkiem, oregano, słodką i wędzoną papryką, solą i pieprzem).

Tak przygotowaną mieszanką zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.

Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Mięso przełożyć do żaroodpornej formy.

Piec 35 minut w temp. 180°C.

Przygotować sos – składniki sosu (musztardę, miód, olej i wodę) wymieszać dokładnie łyżką do czasu połączenia się składników.

Sałatkę można przygotować na jednym dużym talerzu lub w formie pojedynczych porcji na kilku mniejszych talerzach (powyżej na zdjęciach – jedna porcja).

Na talerzu wyłożyć sałatę, pokrojone na połówki pomidory i kulki mozzarelli, pokrojone w cienkie plastry awokado i pokrojonego dość grubo kurczaka.

Całość polać przygotowanym sosem.

Jeden komentarz

  1. Zdrowa, lekka, letnia sałatka – czego chcieć więcej? Super przepis na przygotowanie lunchu do pracy. Szybke, smaczne danie dla każdego miłośnika sałatek 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*