Oryginalnie rendang to indonezyjskie danie z wołowiny. Przepis zmodyfikowałam, bo nie jadam wołowiny.
Potrawa jest bardzo aromatyczna.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 11 – Rendang
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 ziarna kardamonu
- 1 trawa cytrynowa, tylko biała część
- 3 listki limonki kaffir
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 150 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- olej do smażenia
- szczypta soli
Pasta:
- 2 szalotki
- 1/2 łyżeczki suszonego galangalu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 trawy cytrynowe, tylko białe części
- 3 ząbki czosnku
- szczypta suszonego chili (do smaku)
Składniki pasty dokładnie zmiksować w blenderze.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć przez chwilę przygotowaną pastę z goździkami, anyżem, kardamonem i cynamonem.
Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną w paski trawę cytrynową.
Smażyć do czasu zrumienienia kurczaka, co jakiś czas mieszając.
Dodać wodę i mleko kokosowe i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Usunąć z patelni goździki, anyż i kardamon.
Dodać liście kaffiru i wiórki kokosowe i dusić przez kolejne 10 minut.
Danie podawać z ryżem.
Źródło: https://facetzprzepisem.com/ (przepis zmodyfikowany)
Pingback: 20 najlepszych potraw świata – Bullio
Wielbiam ryż, zapisuje ten przepis i chętnie go odtworzę
Ciekawy pomysł na kurczaka, warto będzie spróbować. 🙂