Rendang z kurczaka

Oryginalnie rendang to indonezyjskie danie z wołowiny. Przepis zmodyfikowałam, bo nie jadam wołowiny.

Potrawa jest bardzo aromatyczna.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 11 – Rendang

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 trawa cytrynowa, tylko biała część
  • 3 listki limonki kaffir
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Pasta:

  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki suszonego galangalu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 trawy cytrynowe, tylko białe części
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego chili (do smaku)

Składniki pasty dokładnie zmiksować w blenderze.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć przez chwilę przygotowaną pastę z goździkami, anyżem, kardamonem i cynamonem.

Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną w paski trawę cytrynową.

Smażyć do czasu zrumienienia kurczaka, co jakiś czas mieszając.

Dodać wodę i mleko kokosowe i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Usunąć z patelni goździki, anyż i kardamon.

Dodać liście kaffiru i wiórki kokosowe i dusić przez kolejne 10 minut.

Danie podawać z ryżem.

Źródło: https://facetzprzepisem.com/ (przepis zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*