Kurczak muamba

Kurczak w oleju palmowym (z certyfikowanej uprawy) z dodatkiem okry i dyni piżmowej. Dość tłuste danie z Afryki.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 10 – Kurczak muamba

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki na dwie porcje:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 200 g dyni piżmowej
  • 10 owoców okry
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • 1/4 szklanki czerwonego oleju palmowego

Cebulę pokroić w pióra, a pomidory w kostkę.

Okrę pokroić w poprzek na kawałki. Odrzucić końcówki.

Dynię obrać i pokroić w kostkę.

Ćwiartki kurczaka polać sokiem z cytryny i natrzeć solą, 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku, tymiankiem i 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Na patelni rozgrzać olej palmowy.

Kurczaka przesmażyć przez kilka minut z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Dodać pozostałe wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, wędzoną paprykę, chili, pokrojoną cebulę i pomidory.

Smażyć przez ok. 5 minut.

Następnie dodać bulion i dynię.

Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Na koniec dodać okrę.

Doprawić solą do smaku.

Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 15-20 minut, aż okra zmięknie, a potrawa nabierze konsystencji gulaszu.

Podawać z ryżem lub pieczywem.

3 komentarze

  1. Wygląda PRZEPYSZNIE. Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!

  2. Lubię takie potrawy. Z chęcią bym spróbowała

  3. Bardzo apetycznie przyrządzony kurczak. Wersja z ryżem to coś dla mnie.

Skomentuj Malina Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.