Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę 🙂 Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają.
Kruchy spód:
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
Kruszonka:
Dodatkowo:
Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Miksować dalej i dodawać po łyżce twarogu aż do połączenia wszystkich składników.
Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki.
Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 160°C.
Po wyjęciu z piekarnika, na podpieczony spód wylać masę serową. Ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki i posypać kruszonką. Kruszonkę należy rozrywać między palcami. Wstawić do piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 170°C i piec około 40 minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane).
cudne ciasto!
Dziękuję 🙂 też je bardzo lubię 🙂