Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Biszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm.

Biszkopt:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • kawałek masła do wysmarowania boków formy

Masa truskawkowa:

  • ok. 0,6 kg truskawek
  • 1 litr śmietany 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku)
  • opcjonalnie 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g)

Dodatkowo:

  • ok. 0,5 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji)
  • 200 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)

Dokładny opis jak wykonać biszkopt znajdziecie tutaj: BISZKOPT

Masa truskawkowa:

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i usztywniaczem (jeśli używamy).

Truskawki (0,6 kg) zmiksować w malakserze z 2 łyżkami cukru pudru. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzić.

Dodać do zmiksowanych truskawek i zamieszać.

Do ubitej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia.

Odstawić na około pół godziny do lodówki.

Część całych truskawek (z 0,5 kg) odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na mniejsze kawałki.

Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części.

Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki.

Całość posmarować pozostałym kremem.

Przygotować bitą śmietanę (schłodzone 200 ml śmietany zmiksować z cukrem pudrem).

Gotowy tort udekorować bitą śmietaną, truskawkami i utartą czekoladą.

Tort truskawkowy 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.