Biszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm.
Biszkopt:
- 8 jajek w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- kawałek masła do wysmarowania boków formy
Masa truskawkowa:
- ok. 0,6 kg truskawek
- 1 litr śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku)
- opcjonalnie 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g)
Dodatkowo:
- ok. 0,5 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji)
- 200 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
Dokładny opis jak wykonać biszkopt znajdziecie tutaj: BISZKOPT
Masa truskawkowa:
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i usztywniaczem (jeśli używamy).
Truskawki (0,6 kg) zmiksować w malakserze z 2 łyżkami cukru pudru. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzić.
Dodać do zmiksowanych truskawek i zamieszać.
Do ubitej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Odstawić na około pół godziny do lodówki.
Część całych truskawek (z 0,5 kg) odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części.
Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki.
Całość posmarować pozostałym kremem.
Przygotować bitą śmietanę (schłodzone 200 ml śmietany zmiksować z cukrem pudrem).
Gotowy tort udekorować bitą śmietaną, truskawkami i utartą czekoladą.