Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Biszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm.

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji:

  • ok. 0,8 kg truskawek
  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

  • ok. 0,7 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji)
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Tort truskawkowy 3

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki.

Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość posmarować pozostałym kremem. Udekorować bitą śmietaną, truskawkami i utartą czekoladą.

Tort truskawkowy 2

Dodaj komentarz