Dla mnie idealna 🙂 Pizza na cienkim cieście z wędliną drobiową, oliwkami oraz pomidorami koktajlowymi. Po upieczeniu obficie posypana rukolą i bazylią.
Przepis na ciasto i sos (na cztery średnie pizze) znajdziecie tutaj.
Poniżej podaję składniki na dwie pizze.
Składniki:
- 150 g tartej mozzarelli
- 3-4 pomidory koktajlowe
- kilka zielonych oliwek (około 8-10)
- kilka plastrów wędliny drobiowej (40 g)
- około 5 listków świeżej bazylii
- garść rukoli do posypania pizzy
Ciasto i sos przygotować zgodnie z podanym przepisem.
Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Pomidory pokroić w dość grube plastry.
Pokrojoną wędlinę porwać na mniejsze kawałki.
Ciasto cienko rozwałkować (podsypywać mąką żeby nie przywarło do blatu) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować sos (brzegi pizzy zostawiamy nieposmarowane), a następnie całość posypać serem.
Równomiernie rozłożyć pozostałe składniki: wędlinę, pomidory i oliwki.
Piec około 10 minut w temperaturze 250°C. Pizzę należy wkładać do rozgrzanego piekarnika.
Po upieczeniu posypać rukolą i posiekaną bazylią.