Kruche ciasto z serem i truskawkami

Kruche z truskawkami

Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę 🙂 Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane).

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników)
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Kruche z truskawkami 2

Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić  do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Miksować dalej i dodawać po łyżce twarogu aż do połączenia wszystkich składników.

Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki.

Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 160°C.

Po wyjęciu z piekarnika, na podpieczony spód wylać masę serową. Ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki i posypać kruszonką. Kruszonkę należy rozrywać między palcami. Wstawić do piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 170°C i piec około 40 minut.

Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Kruche z truskawkami 3

Dodaj komentarz