Kruche ciasto z serem i truskawkami

Kruche z truskawkami

Pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. W sam raz na majówkę 🙂 Kruchy spód, masa serowa, truskawki i kruszonka. Co prawda truskawki nie są jeszcze tak dobre jak będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają.

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników)
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Kruche z truskawkami 2

Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić z pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawić  do lodówki na około pół godziny i w tym czasie przygotować masę serową i kruszonkę.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Miksować dalej i dodawać po łyżce twarogu aż do połączenia wszystkich składników.

Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki.

Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 160°C.

Po wyjęciu z piekarnika, na podpieczony spód wylać masę serową. Ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki i posypać kruszonką. Kruszonkę należy rozrywać między palcami. Wstawić do piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 170°C i piec około 40 minut.

Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Kruche z truskawkami 3

Inspiracją było ciasto znalezione na stronie mojewypieki.com (jednak zostało przeze mnie dość mocno zmodyfikowane).

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.