Chleb ze zmielonego siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Chlebek jest wilgotny i moim zdaniem dobrze zastępuje zwykły chleb na mące.
Składniki:
- 165 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 30 g zmielonych łusek babki jajowatej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 250 g ciepłej wody
Jajka ubić trzepaczką z wodą.
Do ubitych jaj dodać siemię lniane, babkę jajowatą, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól.
Całość dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia.
Masę uformować ręka w średniej wielkości bochenek.
Powierzchnię bochenka naciąć w poprzek nożem w równych odstępach w kilku miejscach.
Chleb przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 60 minut w temp. 180°C (piekłam z termoobiegiem).
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Inspiracja: https://domowe-wypieki.pl/
Warto spróbować. Jeszcze nie piekłam żadnego chleba
Świetnie się prezentuje. Nigdy nie robiłam chleba z siemieniem
Polecam spróbować 🙂