Keto chleb

Chleb ze zmielonego siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Chlebek jest wilgotny i moim zdaniem dobrze zastępuje zwykły chleb na mące.

Składniki:

  • 165 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g zmielonych łusek babki jajowatej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 250 g ciepłej wody

Jajka ubić trzepaczką z wodą.

Do ubitych jaj dodać siemię lniane, babkę jajowatą, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól.

Całość dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia.

Masę uformować ręka w średniej wielkości bochenek.

Powierzchnię bochenka naciąć w poprzek nożem w równych odstępach w kilku miejscach.

Chleb przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 60 minut w temp. 180°C (piekłam z termoobiegiem).

Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Inspiracja: https://domowe-wypieki.pl/

3 komentarze

  1. Warto spróbować. Jeszcze nie piekłam żadnego chleba

  2. Świetnie się prezentuje. Nigdy nie robiłam chleba z siemieniem

Skomentuj Zosia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.