Makaron ryżowy z tofu, jajkiem i pysznym sosem na bazie pasty z tamaryndowca, sosu rybnego i limonki.
Składniki na 2 porcje:
- 160 g tofu
- 160 g makaronu ryżowego + szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- garść liści kolendry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść orzechów ziemnych
- 1/2 limonki
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 limonki
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe cebulki z dymki
- mały kawałek świeżego chilli
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
W blenderze utrzeć składniki sosu (sos rybny, pastę tamaryndową, cukier trzcinowy, sok z limonki, ząbki czosnku, cebule, chilli).
Tofu pokroić w średniej wielkości kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć krótko tofu, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać ugotowany makaron i przygotowany sos.
Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć.
Przesunąć na jedną stronę patelni.
Na drugiej stronie rozbić jajka i bardzo szybko wymieszać je szpatułką, a następnie zmieszać z makaronem z sosem i tofu.
Całość smażyć dosłownie przez chwilę. Mieszać, aby jajka oblepiły całość.
Danie wyłożyć na talerze i podawać z limonką, posypane drobno posiekanymi orzeszkami, szczypiorkiem i liśćmi kolendry.
Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam czegoś takiego
Uwielbiam pad thai i ten z tofu wygląda niezwykle apetycznie! Ciekawa jestem, jak smakuje ten sos na bazie pasty tamaryndowej.
Świetna alternatywa dla tradycyjnego pad thai. Tofu jest dobrym źródłem białka i tłuszczów dla wegetarian. Będę musiała spróbować tego w domu.