Pad thai z tofu

Makaron ryżowy z tofu, jajkiem i pysznym sosem na bazie pasty z tamaryndowca, sosu rybnego i limonki.

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g tofu
  • 160 g makaronu ryżowego + szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • garść liści kolendry
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść orzechów ziemnych
  • 1/2 limonki

Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe cebulki z dymki
  • mały kawałek świeżego chilli

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

W blenderze utrzeć składniki sosu (sos rybny, pastę tamaryndową, cukier trzcinowy, sok z limonki, ząbki czosnku, cebule, chilli).

Tofu pokroić w średniej wielkości kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć krótko tofu, co jakiś czas mieszając.

Następnie dodać ugotowany makaron i przygotowany sos.

Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć.

Przesunąć na jedną stronę patelni.

Na drugiej stronie rozbić jajka i bardzo szybko wymieszać je szpatułką, a następnie zmieszać z makaronem z sosem i tofu.

Całość smażyć dosłownie przez chwilę. Mieszać, aby jajka oblepiły całość.

Danie wyłożyć na talerze i podawać z limonką, posypane drobno posiekanymi orzeszkami, szczypiorkiem i liśćmi kolendry.

3 komentarze

  1. Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam czegoś takiego

  2. Uwielbiam pad thai i ten z tofu wygląda niezwykle apetycznie! Ciekawa jestem, jak smakuje ten sos na bazie pasty tamaryndowej.

  3. Świetna alternatywa dla tradycyjnego pad thai. Tofu jest dobrym źródłem białka i tłuszczów dla wegetarian. Będę musiała spróbować tego w domu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.