Leniwe uwielbiam. Tradycyjnie robię takie – leniwe. Tutaj w wersji nieco bardziej dietetycznej/zdrowszej. Zwykłą pszenną mąkę zastąpiłam mieszanką otrębów owsianych, mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a cukier – odrobiną ksylitolu.
Nie będę Was oszukiwać – zwykłe leniwe są według mnie lepsze, chociaż te też są pyszne 😉
Składniki:
0,5 kg chudego twarogu3 łyżki mąki kukurydzianej + do podsypywania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki otrębów owsianych
1/2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
2 jajka
szczypta soli (do wody na leniwe)
masło, cukier brzozowy (ksylitol) do polania i posypania – ilość w zależności od upodobań
Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem.
Wymieszać z mąką, jajkami, otrębami i ksylitolem i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki ziemniaczanej, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze).
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy wysypanej mąką kukurydzianą.
Odkrajać nożem kawałki (w poprzek wałka, pod skosem).
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.
Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia.
Odrobinę masła rozpuścić na patelni.
Leniwe polać masłem i posypać szczyptą cukru brzozowego.