Fit leniwe

Leniwe uwielbiam. Tradycyjnie robię takie – leniwe. Tutaj w wersji nieco bardziej dietetycznej/zdrowszej. Zwykłą pszenną mąkę zastąpiłam mieszanką otrębów owsianych, mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a cukier – odrobiną ksylitolu.

Nie będę Was oszukiwać – zwykłe leniwe są według mnie lepsze, chociaż te też są pyszne 😉

Składniki:

0,5 kg chudego twarogu
3 łyżki mąki kukurydzianej + do podsypywania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki otrębów owsianych
1/2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
2 jajka
szczypta soli (do wody na leniwe)
masło, cukier brzozowy (ksylitol) do polania i posypania – ilość w zależności od upodobań

Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem.

Wymieszać z mąką, jajkami, otrębami i ksylitolem i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki ziemniaczanej, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze).

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy wysypanej mąką kukurydzianą.

Odkrajać nożem kawałki (w poprzek wałka, pod skosem).

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.

Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia.

Odrobinę masła rozpuścić na patelni.

Leniwe polać masłem i posypać szczyptą cukru brzozowego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*