Pyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem.
Przepis na 3-4 porcje.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu)
- 1,5 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (16 g) – można pominąć
- szczypta soli (do wody na leniwe)
- masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań
Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem.
Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze).
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy wysypanej mąką.
Odkrajać nożem kawałki (w poprzek wałka, pod skosem).
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.
Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać bułkę tartą i zamieszać.
Leniwe polać masłem i posypać cukrem.
Uwielbiam leniwe, ale tylko z samym masełkiem, do bułki jakoś nie mogę się przekonać 🙂
Pewnie kwestia przyzwyczajenia 😉 ja do knedli i leniwych zawsze masło z bułką 🙂