Dorsz w sosie pomidorowym

Dorsz w pomidorach

Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób.

Składniki:

  • 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól do natarcia ryby
  • 1 mała cebula
  • łyżka oleju
  • liście świeżej bazylii do posypania ryby

Sałatka:

  • 120 g mieszanki sałat
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku

Dorsza natrzeć solą i odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu.

W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać.

Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną bazylią.

Dorsz w pomidorach 2

Dodaj komentarz