Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób.
Składniki:
- 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 małe ząbki czosnku
- sól do natarcia ryby
- 1 mała cebula
- łyżka oleju
- liście świeżej bazylii do posypania ryby
Sałatka:
Dorsza natrzeć solą i odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu.
W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać.
Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną bazylią.