Tortilla razowa

Tortilla razowa 3

Po udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj), przyszła pora na tortillę żytnią razową. Próba okazała się bardzo udana 🙂 Tortilla jest wyrazista w smaku i dość elastyczna, a dzięki temu łatwa do zwijania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni).

Tortilla razowa 2

Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon).

Propozycja podania:

  • ser feta
  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • ogórek
  • plastry kiełbasy żywieckiej z indyka
  • sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu)

Sos czosnkowo-koperkowy:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki koperku

Jogurt wymieszać z musztardą i solą. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać.

Tortilla razowa

Dodaj komentarz