Po udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj), przyszła pora na tortillę żytnią razową. Próba okazała się bardzo udana 🙂 Tortilla jest wyrazista w smaku i dość elastyczna, a dzięki temu łatwa do zwijania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka gorącej wody
Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni).
Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon).
Propozycja podania:
Sos czosnkowo-koperkowy:
Jogurt wymieszać z musztardą i solą. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać.