Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów.
Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj – ciasto z połowy porcji).
Farsz:
Dodatkowo:
Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników.
Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów).
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Wrzucać po kilka na gotującą się wodę. Gotować ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia.
Po odcedzeniu podawać z sosem czosnkowym i pestkami dyni.
Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać oregano, wyciśnięty czosnek, paprykę i sól. Całość dokładnie zamieszać.