Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów.

Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj – ciasto z połowy porcji).

Farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta (270 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 5 liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • sól do wody do gotowania
  • pestki dyni do posypania

Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników.

Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów).

W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Wrzucać po kilka na gotującą się wodę. Gotować ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia.

Pierogi ze szpinakiem 2

Po odcedzeniu podawać z sosem czosnkowym i pestkami dyni.

Sos czosnkowy:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać oregano, wyciśnięty czosnek, paprykę i sól. Całość dokładnie zamieszać.

Pierogi ze szpinakiem 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.