Omlet po japońsku

Fajna odmiana dla klasycznego omleta – jajka z dodatkiem sosu sojowego, zwijane w charakterystyczny sposób.

Składniki:

4 jajka
2 łyżki sosu sojowego jasnego
szczypta soli
olej do smażenia

Jajka wymieszać widelcem z solą i sosem sojowym.

Sos sojowy jest dość słony, więc nie dodawajcie za dużo soli.

Na patelni rozgrzać olej.

Na patelnię wylać część masy jajecznej (cienką warstwę zakrywającą dno).

Smażyć, aż masa lekko się zetnie.

Brzegi omleta podważyć szpatułką.

Omleta zwijać przy użyciu widelca lub pałeczek w rulon (jak naleśnika).

Zawijać dość ściśle.

Zostawić koniec niezawinięty.

Omleta przełożyć jak najbliżej brzegu patelni i wylać kolejną część jajek, tak aby łączyły się z niezawiniętą częścią omleta (zdjęcie poniżej).

Ponownie odczekać, aż jajka lekko się zetną i powtórzyć czynność zwijania.

Postępować tak samo do czasu wykorzystania całej masy jajecznej.

Ja zwijałam swojego omleta 3 razy.

Na koniec podsmażyć gotowego omleta jeszcze przez chwilę z dwóch stron.

Przełożyć na talerz, odeczekać kilka minut do lekkiego przestudzenia i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.