Chleb na maślance

Prosty chleb z otrębami, ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Bez mąki i drożdży, przygotowany na bazie masy z jajek i maślanki.

Składniki:

3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki ziaren czarnuszki
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
5 jajek
1 szklanka maślanki
2 łyżki oleju rzepakowego

Jajka wymieszać trzepaczką lub widelcem z maślanką i olejem.

Przygotowaną masę połączyć łyżką z pozostałymi składnikami.

Odstawić na ok. 15 minut.

Masę przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 8 cm i wygładzić wierzch łyżką.

Piec 60 minut w temp. 180°C.

Chleb nie rośnie. Po upieczeniu należy go wystudzić na kratce.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.