Prosty chleb z otrębami, ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Bez mąki i drożdży, przygotowany na bazie masy z jajek i maślanki.
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki ziaren czarnuszki
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
5 jajek
1 szklanka maślanki
2 łyżki oleju rzepakowego
Jajka wymieszać trzepaczką lub widelcem z maślanką i olejem.
Przygotowaną masę połączyć łyżką z pozostałymi składnikami.
Odstawić na ok. 15 minut.
Masę przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 8 cm i wygładzić wierzch łyżką.
Piec 60 minut w temp. 180°C.
Chleb nie rośnie. Po upieczeniu należy go wystudzić na kratce.