Fioletowe ziemniaki pieczone z marchewką

Fioletowe ziemniaki

Danie, którym zaskoczycie gości 😉 Przyznaję, że pierwszy raz udało mi się kupić fioletowe ziemniaki, więc może być problem z ich dostępnością. Jeśli jednak już na nie traficie, prezentuję prosty i pyszny sposób na ich wykorzystanie.

Składniki:

  • 0,5 kg fioletowych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść liści świeżej kolendry
  • hummus (najlepiej domowy – przepis tutaj)

Marchew obrać i pokroić w dość grube słupki.

Ziemniaki umyć i pokroić na połówki.

Ziemniaki i marchew przełożyć do formy żaroodpornej.

Polać olejem, posypać solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i tymiankiem.

Całość dokładnie wymieszać ręką.

Ziemniaki piec ok. 30 minut w temp. 200°C.

Po wyjęciu posypać świeżymi liśćmi kolendry.

Podawać z hummusem.

Fioletowe ziemniaki 2

3 komentarze

  1. Kiedyś też robiliśmy, udało nam się dostać choć nie było łatwo. Ciekawy przepis 🙂 Wszystko co pieczone jest pycha 😉

  2. U nas zawsze na takie ziemniaki mówiło się „siwe” 🙂

Dodaj komentarz