Danie, którym zaskoczycie gości 😉 Przyznaję, że pierwszy raz udało mi się kupić fioletowe ziemniaki, więc może być problem z ich dostępnością. Jeśli jednak już na nie traficie, prezentuję prosty i pyszny sposób na ich wykorzystanie.
Składniki:
- 0,5 kg fioletowych ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- garść liści świeżej kolendry
- hummus (najlepiej domowy – przepis tutaj)
Marchew obrać i pokroić w dość grube słupki.
Ziemniaki umyć i pokroić na połówki.
Ziemniaki i marchew przełożyć do formy żaroodpornej.
Polać olejem, posypać solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i tymiankiem.
Całość dokładnie wymieszać ręką.
Ziemniaki piec ok. 30 minut w temp. 200°C.
Po wyjęciu posypać świeżymi liśćmi kolendry.
Podawać z hummusem.
Kiedyś też robiliśmy, udało nam się dostać choć nie było łatwo. Ciekawy przepis 🙂 Wszystko co pieczone jest pycha 😉
pyycha!
U nas zawsze na takie ziemniaki mówiło się „siwe” 🙂