Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 3

Pierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Polecam podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 30 średniej wielkości pierogów.

Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). 

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 natki pietruszki

Dodatkowo:

  • kilka gałązek natki pietruszki
  • jogurt grecki
  • olej rzepakowy

Pierogi ziemniaczane z pieczarkami

Farsz:

Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj pieczarki i smaż, co jakiś czas mieszając.

Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.

Po ostudzeniu ugnieć je ubijaczką do ziemniaków i wymieszaj z solą, masłem, mąką (najpierw dodaj 2,5 szklanki mąki) i jajkami.

Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodaj trochę więcej mąki.

Ciasto podziel na mniejsze części i cienko rozwałkuj (nieco grubiej niż tradycyjne ciasto na pierogi) na blacie posypanym mąką.

Wykładaj łyżeczką farsz i wykrawaj pierogi.

Pierogi smaż w głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia.

Podawaj z jogurtem greckim i posiekaną natką pietruszki.

Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 2

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

www.ziemniakiczykartofle.pl

Ziemniaki_czy_kartofle_logo

2 komentarze

  1. Ooo nie takie pyszności, a ja biedna w pracy muszę patrzeć i robić sobie smaka hihi 🙂 Ale w weekend już wiem co będę kuchcić, dzięki Twojemu przepisowi 🙂
    Pozdrawiam

  2. No wyśmienicie to wygląda, dzeki za przepis

Dodaj komentarz