Kurczak zamarynowany w skórce cytryny, czosnku, imbirze i kurkumie. Danie podaję z makaronem ryżowym, posypane orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonych liści kaffiru
- szczypta chili
- 1 cebula dymka
- 1 mała marchewka
- 165 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 150 g makaronu ryżowego
- garść orzeszków ziemnych
- garść liści świeżej kolendry
- sól
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, skórką z cytryny, liśćmi kaffiru, 1 łyżeczką oleju kokosowego, imbirem, kurkumą, szczyptą soli, chili i cukrem trzcinowym. Odstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzać olej (1 łyżeczkę) i przesmażyć na nim cebulę. Następnie dodać marchewkę i smażyć, aż lekko zmięknie.
Dodać kurczaka. Całość smażyć ok. 5 minut.
Na patelnię dodać mleko kokosowe i smażyć jeszcze przez ok. 15 minut.
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Na talerzach wykładać ugotowany makaron i sos.
Całość posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i liśćmi kolendry.
Orientalnie, ciekawie i bardzo smacznie! Lubimy takie połączenia! 🙂
z lekko orientalną nutą, super 🙂