Kurczak z marchewką w mleku kokosowym

Kurczak w mleku kokosowym

Kurczak zamarynowany w skórce cytryny, czosnku, imbirze i kurkumie. Danie podaję z makaronem ryżowym, posypane orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonych liści kaffiru
  • szczypta chili
  • 1 cebula dymka
  • 1 mała marchewka
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • garść liści świeżej kolendry
  • sól

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, skórką z cytryny, liśćmi kaffiru, 1 łyżeczką oleju kokosowego, imbirem, kurkumą, szczyptą soli, chili i cukrem trzcinowym. Odstawić na ok. pół godziny do lodówki.

Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry.

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.

Na patelni rozgrzać olej (1 łyżeczkę) i przesmażyć na nim cebulę. Następnie dodać marchewkę i smażyć, aż lekko zmięknie.

Dodać kurczaka. Całość smażyć ok. 5 minut.

Na patelnię dodać mleko kokosowe i smażyć jeszcze przez ok. 15 minut.

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Na talerzach wykładać ugotowany makaron i sos.

Całość posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i liśćmi kolendry.

Kurczak w mleku kokosowym 2

2 komentarze

  1. Orientalnie, ciekawie i bardzo smacznie! Lubimy takie połączenia! 🙂

  2. z lekko orientalną nutą, super 🙂

Dodaj komentarz