Burger drobiowy z sosem miodowo-majonezowo-musztardowym. Według mnie smakuje bardzo podobnie do znanego wszystkim McChickena.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 6 – Hamburger
Nie jadam wołowiny, dlatego to danie zastąpiłam burgerem drobiowym 🙂
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki na 4 burgery:
- 380 g mięsa z piersi kurczaka + mleko do namoczenia
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Panierka:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów
- olej do smażenia
- kilka liści sałaty lodowej
Oczyszczone mięso z piersi kurczaka zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie odsączyć je z mleka, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z mąką i solą na jednolitą masę.
Mięso uformować zamoczoną w zimnej wodzie ręką w 4 okrągłe, rozpłaszczone burgery.
Wszystkie składniki panierki wymieszać na płaskim, głębokim talerzu.
Burgery obtoczyć z dwóch stron w przygotowanej panierce (część zostanie do powtórnego panierowania w następnym etapie).
Każdego burgera zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do zamrażarki.
Po tym czasie burgery zmoczyć w zimnej wodzie i ponownie obtoczyć w pozostałej panierce.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać łyżką w miseczce.
Sałatę pokroić nożem na drobne kawałki.
Bułki przekroić na pół i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Najlepsze będą oczywiście domowe bułeczki. Polecam przepis: domowe bułki do burgerów.
Burgery smażyć na patelni na głębokim oleju.
Smażyć przez kilka minut z dwóch stron.
Na podgrzanej połówce bułki wyłożyć burgera, a następnie sałatę.
Polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.
Wersja drobiowa to coś dla mnie. Byłoby idealnie spróbować z domowymi bułeczkami. 🙂
O tak, najlepsze z domowymi bułkami 🙂
Warto spróbować. Lepsze takie domowe niż z budki
Zgadzam się, że dużo lepsze 🙂
Hm nigdy nie moczyłam piersi kurczaka w mleku. 😉 Burger pysznie wygląda.
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂