Domowy McChicken (burger drobiowy)

Burger drobiowy z sosem miodowo-majonezowo-musztardowym. Według mnie smakuje bardzo podobnie do znanego wszystkim McChickena.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 6 – Hamburger

Nie jadam wołowiny, dlatego to danie zastąpiłam burgerem drobiowym 🙂

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki na 4 burgery:

  • 380 g mięsa z piersi kurczaka + mleko do namoczenia
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Panierka:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sos:

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodatkowo:

  • 4 bułki do burgerów
  • olej do smażenia
  • kilka liści sałaty lodowej

Oczyszczone mięso z piersi kurczaka zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie odsączyć je z mleka, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z mąką i solą na jednolitą masę.

Mięso uformować zamoczoną w zimnej wodzie ręką w 4 okrągłe, rozpłaszczone burgery.

Wszystkie składniki panierki wymieszać na płaskim, głębokim talerzu.

Burgery obtoczyć z dwóch stron w przygotowanej panierce (część zostanie do powtórnego panierowania w następnym etapie).

Każdego burgera zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do zamrażarki.

Po tym czasie burgery zmoczyć w zimnej wodzie i ponownie obtoczyć w pozostałej panierce.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać łyżką w miseczce.

Sałatę pokroić nożem na drobne kawałki.

Bułki przekroić na pół i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Najlepsze będą oczywiście domowe bułeczki. Polecam przepis: domowe bułki do burgerów.

Burgery smażyć na patelni na głębokim oleju.

Smażyć przez kilka minut z dwóch stron.

Na podgrzanej połówce bułki wyłożyć burgera, a następnie sałatę.

Polać sosem i przykryć drugą połówką bułki.

Źródło: https://www.uwielbiamgotowac.com/

6 komentarzy

  1. Wersja drobiowa to coś dla mnie. Byłoby idealnie spróbować z domowymi bułeczkami. 🙂

  2. Warto spróbować. Lepsze takie domowe niż z budki

  3. Hm nigdy nie moczyłam piersi kurczaka w mleku. 😉 Burger pysznie wygląda.

Skomentuj Patrycja Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.