Kaczka po pekińsku

Kaczka z chrupiącą skórką. Serwuję z pieczoną marchewką i białą rzepą.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 5 – Kaczka po pekińsku

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 1 kaczka bez szyi (nieco ponad 2 kg)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Sos do glazurowania:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka suszonego cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli

Warzywa:

  • 1 łyżka oleju
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 5 średnich marchewek
  • 1 średnia biała rzepa
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • liście świeżej kolendry

W dużym garnku (w którym zmieści się cała kaczka) zagotować wodę i dodać do niej miód i ocet ryżowy.

W wodzie zanurzyć kaczkę.

Kaczkę parzyć ok. 5 minut. Powinna być cała w wodzie.

Kaczkę wyjąć z wody i oczyścić z piór, które na niej pozostały.

Odkroić kuper.

Kaczkę dokładnie osuszyć i położyć na kratce na blaszce do pieczenia.

Natrzeć wnętrze kaczki startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.

W miseczce wymieszać składniki glazury (miód, ocet ryżowy, sos sojowy, sos rybny).

Cynamon, pieprz i zmielone goździki wymieszać razem.

Do sosu dodać 1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawić do przyprawienia warzyw) i sól.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Kaczkę glazurować sosem za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka i odstawić na ok. 20 minut do wyschnięcia.

Glazurować w ten sposób trzy razy.

Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni).

Sos na kaczce powinien wyschnąć.

Kaczkę włożyć na kratce ułożonej na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut.

Następnie obniżyć temperaturę do 170°C (termoobieg) i piec przez ok. 1,5 godziny.

W trakcie kiedy kaczka się piecze przygotować warzywa.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć krótko (przez ok. 2 minuty) posiekane szalotki, wyciśnięty czosnek i starty imbir.

Dodać marchewkę i białą rzepę pokrojone w cienkie słupki.

Doprawić resztą przygotowanych wcześniej przypraw (cynamon, goździki, pieprz) i szczyptą soli.

Dodać pół szklanki wody i smażyć przez chwilę do czasu odparowania wody.

Następnie dodać miód i sos sojowy.

Smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodać olej sezamowy.

Kaczkę wyjąć z piekarnika i ułożyć na przygotowanych warzywach.

Posypać liśćmi kolendry.

Według mnie danie najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Źródło: https://kuchnialidla.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)

7 komentarzy

  1. Lubię nowe smaki i kuchnie świata. Taką kaczkę chętnie bym spróbowala

  2. Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam kaczki, ale ten przepis zachęca do spróbowania. 🙂

  3. Za kaczką nie przepadam. Za to mój tata pewnie by z chęcią spróbował

  4. Nigdy nie umiałam robić kaczki. Ta wygląda bardzo pysznie

  5. Z białą rzepą jeszcze nigdy nie robiłam. Pięknie wypieczona skórka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*