Kaczka z chrupiącą skórką. Serwuję z pieczoną marchewką i białą rzepą.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 5 – Kaczka po pekińsku
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 1 kaczka bez szyi (nieco ponad 2 kg)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
Sos do glazurowania:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka suszonego cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
Warzywa:
- 1 łyżka oleju
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru
- 5 średnich marchewek
- 1 średnia biała rzepa
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- liście świeżej kolendry
W dużym garnku (w którym zmieści się cała kaczka) zagotować wodę i dodać do niej miód i ocet ryżowy.
W wodzie zanurzyć kaczkę.
Kaczkę parzyć ok. 5 minut. Powinna być cała w wodzie.
Kaczkę wyjąć z wody i oczyścić z piór, które na niej pozostały.
Odkroić kuper.
Kaczkę dokładnie osuszyć i położyć na kratce na blaszce do pieczenia.
Natrzeć wnętrze kaczki startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.
W miseczce wymieszać składniki glazury (miód, ocet ryżowy, sos sojowy, sos rybny).
Cynamon, pieprz i zmielone goździki wymieszać razem.
Do sosu dodać 1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawić do przyprawienia warzyw) i sól.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.
Kaczkę glazurować sosem za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka i odstawić na ok. 20 minut do wyschnięcia.
Glazurować w ten sposób trzy razy.
Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni).
Sos na kaczce powinien wyschnąć.
Kaczkę włożyć na kratce ułożonej na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut.
Następnie obniżyć temperaturę do 170°C (termoobieg) i piec przez ok. 1,5 godziny.
W trakcie kiedy kaczka się piecze przygotować warzywa.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć krótko (przez ok. 2 minuty) posiekane szalotki, wyciśnięty czosnek i starty imbir.
Dodać marchewkę i białą rzepę pokrojone w cienkie słupki.
Doprawić resztą przygotowanych wcześniej przypraw (cynamon, goździki, pieprz) i szczyptą soli.
Dodać pół szklanki wody i smażyć przez chwilę do czasu odparowania wody.
Następnie dodać miód i sos sojowy.
Smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać olej sezamowy.
Kaczkę wyjąć z piekarnika i ułożyć na przygotowanych warzywach.
Posypać liśćmi kolendry.
Według mnie danie najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Źródło: https://kuchnialidla.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)
Lubię nowe smaki i kuchnie świata. Taką kaczkę chętnie bym spróbowala
Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam kaczki, ale ten przepis zachęca do spróbowania. 🙂
Za kaczką nie przepadam. Za to mój tata pewnie by z chęcią spróbował
Nigdy nie umiałam robić kaczki. Ta wygląda bardzo pysznie
Dziękuję 🙂 Przepis nieco pracochłonny, ale bardzo prosty. Polecam 🙂
Z białą rzepą jeszcze nigdy nie robiłam. Pięknie wypieczona skórka.
Dziękuję i polecam spróbować z rzepą 🙂