Czasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni lub piec na grillu.
Składniki na 5 burgerów:
- 500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
Dodatki:
- plastry pomidora
- plastry cebuli
- plastry żółtego sera
- kilka liści sałaty lodowej
- sos z musztardy, ketchupu i majonezu
- olej do smażenia (jeśli smażymy na patelni)
Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia. Dodać sól, pieprz, suszony tymianek, sos sojowy, jajko i bułkę tartą. Całość wyrobić ręką.
Z masy formować burgery i lekko je rozpłaszczać. Rękę moczyć co jakiś czas w zimnej wodzie.
Do czasu smażenia/pieczenia na grillu burgery najlepiej zawinąć w folię spożywczą (każdego oddzielnie) i odstawić do lodówki.
Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju lub na grillu (po kilka minut z każdej strony).
Podawać z lekko podgrzaną na suchej patelni bułką, pomidorem, cebulą, żółtym serem, sałatą i sosem.
Ja przygotowuję prosty sos z majonezu, musztardy i ketchupu (w proporcji: 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka ketchupu).
Pyszne burgery 🙂 Takie domowe smakują dużo lepiej niż kupione, no i wiesz co jesz 🙂