Domowe burgery drobiowe

Burger drobiowy

Czasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni lub piec na grillu.

Składniki na 5 burgerów:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej

Dodatki:

  • plastry pomidora
  • plastry cebuli
  • plastry żółtego sera
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sos z musztardy, ketchupu i majonezu
  • olej do smażenia (jeśli smażymy na patelni)

Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia. Dodać sól, pieprz, suszony tymianek, sos sojowy, jajko i bułkę tartą. Całość wyrobić ręką.

Z masy formować burgery i lekko je rozpłaszczać. Rękę moczyć co jakiś czas w zimnej wodzie.

Do czasu smażenia/pieczenia na grillu burgery najlepiej zawinąć w folię spożywczą (każdego oddzielnie) i odstawić do lodówki.

Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju lub na grillu (po kilka minut z każdej strony).

Podawać z lekko podgrzaną na suchej patelni bułką, pomidorem, cebulą, żółtym serem, sałatą i sosem.

Ja przygotowuję prosty sos z majonezu, musztardy i ketchupu (w proporcji: 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka ketchupu).

Burger drobiowy 2

Jeden komentarz

  1. Pyszne burgery 🙂 Takie domowe smakują dużo lepiej niż kupione, no i wiesz co jesz 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.