Bułki do burgerów

Bułki do burgerów 5

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka
  • około 2 łyżeczek ziaren sezamu

Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Bułki do burgerów 6

Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu.

Piec około 13 minut w temperaturze 200°C.

Bułki do burgerów 2

Dodaj komentarz