Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 jajka + 1 żółtko
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mleka
- około 2 łyżeczek ziaren sezamu
Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu.
Piec około 13 minut w temperaturze 200°C.