Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 400 g śmietany 36%
  • 3 czubate łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około 500 W, 2 minuty). Białka ubić na parze ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania zmniejszyć obroty i dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka.

Mus czekoladowy 3

Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części.

Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami z czekolady.

Mus czekoladowy 2

Dodaj komentarz