Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 400 g śmietany 36%
- 3 czubate łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około 500 W, 2 minuty). Białka ubić na parze ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania zmniejszyć obroty i dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części.
Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami z czekolady.
Ojjjj,fajne,fajne
Dziękuję 🙂 Polecam wypróbować 🙂