Ciasto jogurtowe z borówkami i jeżynami

ciasto z borówkami

Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 150 g masła
  • 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn)

ciasto z borówkami 2

Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami.

Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera).

Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec około 50 minut w temperaturze 175°C.

Można posypać cukrem pudrem.

Jak uniknąć zakalca?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Nie należy używać zbyt dużej ilości owoców. Powinny one być ułożone dość luźno na cieście.
  • Owoce powinny być dokładnie wysuszone.
  • Składniki należy mieszać przy pomocy łyżki, tylko do momentu połączenia się składników (nie mikserem).
  • Ciasta nie należy wkładać do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury wskazanej w przepisie.

ciasto z borówkami 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.