Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 jajka
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 150 g masła
- 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn)
Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami.
Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera).
Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec około 50 minut w temperaturze 175°C.
Można posypać cukrem pudrem.
Jak uniknąć zakalca?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Nie należy używać zbyt dużej ilości owoców. Powinny one być ułożone dość luźno na cieście.
- Owoce powinny być dokładnie wysuszone.
- Składniki należy mieszać przy pomocy łyżki, tylko do momentu połączenia się składników (nie mikserem).
- Ciasta nie należy wkładać do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury wskazanej w przepisie.