Ciasto jogurtowe z borówkami i jeżynami

ciasto z borówkami

Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 150 g masła
  • 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn)

ciasto z borówkami 2

Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec około 50 minut w temperaturze 175°C.

Można posypać cukrem pudrem.

ciasto z borówkami 3

Dodaj komentarz