Pomysł na szybkie i efektowne śniadanie. Grzanka z plastrami awokado i jajkiem w koszulce.
Składniki na dwie porcje:
- 2 kromki pieczywa
- 1/2 awokado
- 2 jajka
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta suszonych płatków chilli
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- kilka pomidorów koktajlowych
W garnku zagotować osoloną wodę. Użyłam 2,5-litrowego garnka, w którym zagotowałam 1 litr wody. Do wody dodać 2 łyżeczki octu winnego. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Jajko przelać do małej miseczki i ostrożnie zsunąć je do wody. Odczekać chwilkę i delikatnie zagarnąć łyżką cedzakową białko, które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt). Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody. Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie.
Na suchej patelni podgrzać kawałki chleba. Awokado obrać i pokroić w cienkie plastry.
Na podgrzanym chlebie ułożyć plastry awokado. Skroić sokiem z limonki i posypać chilli. Na awokado wyłożyć jajko w koszulce. Również posypać je odrobiną chilli. Podawać z pomidorami koktajlowymi.
Pyszna kanapeczka 🙂