Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 2

Pomysł na szybkie i efektowne śniadanie. Grzanka z plastrami awokado i jajkiem w koszulce. 

Składniki na dwie porcje:

  • 2 kromki pieczywa
  • 1/2 awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • kilka pomidorów koktajlowych

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

W garnku zagotować osoloną wodę. Użyłam 2,5-litrowego garnka, w którym zagotowałam 1 litr wody. Do wody dodać 2 łyżeczki octu winnego. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Jajko przelać do małej miseczki i ostrożnie zsunąć je do wody. Odczekać chwilkę i delikatnie zagarnąć łyżką cedzakową białko, które pewnie delikatnie się rozlało (łyżką uformować odpowiedni kształt). Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić z nadmiaru wody. Jajka gotowałam po kolei, oddzielnie.

Na suchej patelni podgrzać kawałki chleba. Awokado obrać i pokroić w cienkie plastry.

Na podgrzanym chlebie ułożyć plastry awokado. Skroić sokiem z limonki i posypać chilli. Na awokado wyłożyć jajko w koszulce. Również posypać je odrobiną chilli. Podawać z pomidorami koktajlowymi.

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 3

Jeden komentarz

  1. Pyszna kanapeczka 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.