Botwinka (zupa z botwiny)

Botwina 2

Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do grupy fanów botwiny.

Zupę przygotowuję na delikatnym wywarze drobiowym.

Wywar drobiowy:

  • ok. 300 g udek kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1/2 białej części pora

Botwinka:

  • 2 pęczki botwiny
  • 2,5 litra przygotowanego wywaru drobiowego (patrz powyżej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • do podania: jajka na twardo, koperek

Przygotować wywar drobiowy. Do dużego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz por i kurczaka.

Całość zalać wodą. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Na początku zdjąć powstałą na powierzchni pianę.

Po ugotowaniu, z wywaru wyjąć kurczaka i warzywa i przelać przez sitko.

Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Ja zazwyczaj małe buraczki kroję w plastry, a te nieco większe najpierw kroję w ćwiartki, a następnie w plastry.

Łodyżki i liście botwiny drobno pokroić.

Do wywaru dodać buraki, liście i łodygi. Dodać sok z jednej cytryny i masło. Doprawić solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do zmięknięcia. Na koniec doprawić cukrem. Ewentualnie na koniec dodać jeszcze soli, soku z cytryny lub cukru do smaku.

Śmietanę rozrobić w szklance z odrobiną zupy. Dodać do pozostałej zupy.

Podawać z jajkiem na twardo i drobno posiekanym koperkiem.

Botwina 3

1 komentarz

  1. Jedna z lepszych zup 🙂

Dodaj komentarz