Bułeczki twarogowe

Bułeczki twarogowe

Bułeczki z twarogu. W internecie określane również jako „pączki serowe z piekarnika”. Kompletnie się z tą nazwą nie zgadzam, bo w niczym nie przypominają pączków 😉 Są jednak fajnymi, słodkimi bułkami np. śniadaniowymi. Posypałam je cukrem pudrem i jadłam z owocami.

Z przepisu uzyskacie 10 małych bułeczek.

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego jak do sernika (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Ser zmiksować z jajkiem i cukrem.

Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).

Ciasto lekko się klei, ale nie dosypywać mąki.

Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować w wałek o długości ok. 45 cm.

Ciasto podzielić na 10 równych części

Z każdej części uformować ręką kulkę.

Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Bułeczki twarogowe 2

4 komentarze

  1. Ups… Juz nie jest przekreślona. Widocznie coś sie dlugo dlugo wgrywalo w moim telefonie.

  2. Bułeczki wyglądają zachęcająco. Dlaczego w przepisie jest przekreslona mąka?

  3. Pięknie wyglądające bułeczki!

Dodaj komentarz