Bułeczki z twarogu. W internecie określane również jako „pączki serowe z piekarnika”. Kompletnie się z tą nazwą nie zgadzam, bo w niczym nie przypominają pączków 😉 Są jednak fajnymi, słodkimi bułkami np. śniadaniowymi. Posypałam je cukrem pudrem i jadłam z owocami.
Z przepisu uzyskacie 10 małych bułeczek.
Składniki:
- 300 g sera twarogowego jak do sernika (użyłam sera z wiaderka)
- 1 i 1/3 szklanki mąki + do podsypywania
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Ser zmiksować z jajkiem i cukrem.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).
Ciasto lekko się klei, ale nie dosypywać mąki.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować w wałek o długości ok. 45 cm.
Ciasto podzielić na 10 równych części
Z każdej części uformować ręką kulkę.
Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czy można użyć maki białej gryczanej?
Oj wydaje mi się, że niestety nie, ale nie mam dużego doświadczenia z mąką gryczaną.
Ja dalam 250g twaróg śmietankowego mielonego( do akurat taki mialam) i szklankę maki. Nic sie nie klei i bułeczki są przepyszne. Super przepis
Nie wiem czemu ale ciasto strasznie klei się do rąk chyba że w moim wypadku to wina mąki ale użyłem tortowej 450 która mi wydała się w sam raz.
Mąka tortowa powinna być w porządku. Bułeczki po wyrobieniu lekko się kleją. Nieco więcej mąki dodaję podczas wyrabiania na blacie (jak w przepisie – blat należy podsypać mąką). Jeśli nie dało się uformować, to ewentualnie można dosypać trochę mąki. Mam nadzieję, że ostatecznie się udały. Może to kwestia różnic w serze.
Nakładałem je łyżką na blachę z papierem bo inaczej połowa ciasta w ręku by została ale się udało i wyszły pyszne. Pozdrawiam.
Cieszę się, że chociaż smakowo były w porządku 🙂 Następnym razem ewentualnie może nieco więcej mąki należałoby dodać. Jednak twaróg twarogowi nierówny 🙂
Super przepis! Pyszne, mięciutkie, szybo się robi.
Będą często pieczone 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 też je lubię 🙂
robiłam!! sa przepyszne 🙂 warto wyrabiać recznie, poniewaz wtedy czuć twaróg po upieczeniu ;). Teraz jestem w trakcie robienia z borówkami:)
Super pomysł z borówkami 🙂 Faktycznie można poeksperymentować – z borówkami, malinami czy truskawkami 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!
Ups… Juz nie jest przekreślona. Widocznie coś sie dlugo dlugo wgrywalo w moim telefonie.
Bułeczki wyglądają zachęcająco. Dlaczego w przepisie jest przekreslona mąka?
Pięknie wyglądające bułeczki!
Dziękuję 🙂