Bułeczki twarogowe

Bułeczki twarogowe

Bułeczki z twarogu. W internecie określane również jako “pączki serowe z piekarnika”. Kompletnie się z tą nazwą nie zgadzam, bo w niczym nie przypominają pączków 😉 Są jednak fajnymi, słodkimi bułkami np. śniadaniowymi. Posypałam je cukrem pudrem i jadłam z owocami.

Z przepisu uzyskacie 10 małych bułeczek.

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego jak do sernika (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Ser zmiksować z jajkiem i cukrem.

Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).

Ciasto lekko się klei, ale nie dosypywać mąki.

Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować w wałek o długości ok. 45 cm.

Ciasto podzielić na 10 równych części

Z każdej części uformować ręką kulkę.

Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Bułeczki twarogowe 2

15 komentarzy

  1. Czy można użyć maki białej gryczanej?

  2. Ja dalam 250g twaróg śmietankowego mielonego( do akurat taki mialam) i szklankę maki. Nic sie nie klei i bułeczki są przepyszne. Super przepis

  3. Nie wiem czemu ale ciasto strasznie klei się do rąk chyba że w moim wypadku to wina mąki ale użyłem tortowej 450 która mi wydała się w sam raz.

    • Mąka tortowa powinna być w porządku. Bułeczki po wyrobieniu lekko się kleją. Nieco więcej mąki dodaję podczas wyrabiania na blacie (jak w przepisie – blat należy podsypać mąką). Jeśli nie dało się uformować, to ewentualnie można dosypać trochę mąki. Mam nadzieję, że ostatecznie się udały. Może to kwestia różnic w serze.

      • Nakładałem je łyżką na blachę z papierem bo inaczej połowa ciasta w ręku by została ale się udało i wyszły pyszne. Pozdrawiam.

        • Cieszę się, że chociaż smakowo były w porządku 🙂 Następnym razem ewentualnie może nieco więcej mąki należałoby dodać. Jednak twaróg twarogowi nierówny 🙂

  4. Super przepis! Pyszne, mięciutkie, szybo się robi.
    Będą często pieczone 🙂

  5. robiłam!! sa przepyszne 🙂 warto wyrabiać recznie, poniewaz wtedy czuć twaróg po upieczeniu ;). Teraz jestem w trakcie robienia z borówkami:)

    • Super pomysł z borówkami 🙂 Faktycznie można poeksperymentować – z borówkami, malinami czy truskawkami 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!

  6. Ups… Juz nie jest przekreślona. Widocznie coś sie dlugo dlugo wgrywalo w moim telefonie.

  7. Bułeczki wyglądają zachęcająco. Dlaczego w przepisie jest przekreslona mąka?

  8. Pięknie wyglądające bułeczki!

Skomentuj Bullio Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.