Pęczak z kurczakiem i fasolą

Kaszotto z fasolą i kurczakiem

Proste, sycące danie w stylu meksykańskim – kasza pęczak z kurczakiem, fasolą i kukurydzą. Zużywam całą puszkę fasoli i kukurydzy, w związku z czym uzyskuję naprawdę dużą porcję 😉

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 puszka (400 g) kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • 1 puszka (400 g) fasoli czarnej lub czerwonej (po odsączeniu 240 g)
  • 2 puszki pomidorów (w sumie 800 g)
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki
  • garść suszonych pomidorów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • 1 awokado
  • świeża kolendra

Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Kurczaka pokroić w dość drobną kostkę.

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelnię dodać wyciśnięty czosnek i kurczaka.

Doprawić solą, pieprzem, bazylią, suszonymi pomidorami i oregano.

Jeśli używacie całych suszonych pomidorów, należy je wcześniej rozdrobnić (ja używałam już rozdrobnionych – w formie płatków).

Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Po ok. 10 minutach dodać ugotowaną kaszę, pomidory i drobno posiekaną papryczkę.

Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę.

Całość gotować jeszcze przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.

Danie podawać posypane mozzarellą i posiekanymi liśćmi kolendry.

Na wierzchu ułożyć pokrojony kawałek obranego awokado.

Można też dodatkowo posypać drobno pokrojoną ostrą papryką.

Kaszotto z fasolą i kurczakiem 2

Inspiracja: Kaszotto meksykańskie z kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz