Proste, sycące danie w stylu meksykańskim – kasza pęczak z kurczakiem, fasolą i kukurydzą. Zużywam całą puszkę fasoli i kukurydzy, w związku z czym uzyskuję naprawdę dużą porcję 😉
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 200 g kaszy pęczak
- 1 puszka (400 g) kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
- 1 puszka (400 g) fasoli czarnej lub czerwonej (po odsączeniu 240 g)
- 2 puszki pomidorów (w sumie 800 g)
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki
- garść suszonych pomidorów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- 1 awokado
- świeża kolendra
Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Kurczaka pokroić w dość drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Na patelnię dodać wyciśnięty czosnek i kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem, bazylią, suszonymi pomidorami i oregano.
Jeśli używacie całych suszonych pomidorów, należy je wcześniej rozdrobnić (ja używałam już rozdrobnionych – w formie płatków).
Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po ok. 10 minutach dodać ugotowaną kaszę, pomidory i drobno posiekaną papryczkę.
Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę.
Całość gotować jeszcze przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
Danie podawać posypane mozzarellą i posiekanymi liśćmi kolendry.
Na wierzchu ułożyć pokrojony kawałek obranego awokado.
Można też dodatkowo posypać drobno pokrojoną ostrą papryką.
Inspiracja: Kaszotto meksykańskie z kwestiasmaku.com