Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Pierożki ze śliwkami. Takie na dwa kęsy 😉 Użyłam śliwek węgierek. Można użyć mrożonych śliwek, ale trzeba je najpierw rozmrozić i zostawić na sitku do ocieknięcia. Z przepisu uzyskałam 100 dość małych pierogów.

Składniki:

  • ok. 700 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 śliwek
  • cukier

W gorącej wodzie rozpuścić masło.

Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 600 g mąki.

Dodać do niej sól i wodę z masłem.

Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g).

Pierogi ze śliwkami 3

Śliwki pokroić na połówki.

Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i cienko rozwałkowywać.

W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu.

Na ciasto kłaść po połówce śliwki i posypywać odrobiną cukru (ok. 1/3 łyżeczki).

Wykrawać pierogi.

Pierogi gotować partiami po około 20 sztuk. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.

UWAGA: Uważajcie, żeby nie gotować ich za długo, bo mogą się rozpaść (śliwki wypłyną z pierogów).

Po ugotowaniu można polać dodatkowo masłem podsmażonym z bułką tartą lub śmietaną.

Pierogi ze śliwkami 2

Dodaj komentarz