Długo zabierałam do zrobienia tego tortu, bo jest dość czasochłonny i baaardzo kaloryczny 😉
Maślano-budyniowy krem i brzoskwinie w galaretce kojarzą mi się z ciastami sprzed lat. Ciasto warte wypróbowania, ale ze względu na ogromną ilość dodanego masła, chyba nie będę go zbyt często robić.
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Uwaga: tort jest bardzo wysoki. Upewnijcie się, że macie odpowiednią tortownicę.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 1,5 litra mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g białej czekolady
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 3 kostki masła (600 g) – w temp. pokojowej
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- brzoskwinie z puszki na wierzch
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Do białek dodawać stopniowo cukier i żółtka i dalej miksować.
Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz olej.
Zmiksować delikatnie na mniejszych obrotach.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem lub wysmarować mąką i wysypać bułką tartą.
Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Drugą część mleka wymieszać z budyniami, mąką i żółtkami.
Masę dodać na gotujące się mleko.
Zmniejszyć ogień i mieszać łyżką do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kakao zalać odrobiną gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć na durszlak do ocieknięcia.
Orzechy i czekolady drobno posiekać.
Masło utrzeć (UWAGA: masło musi być w temp. pokojowej).
Do masła dodawać powoli budyń (po 1 łyżce) i ciągle miksować.
Krem podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać z kakao i zmiksować.
Następnie dodać orzechy, rodzynki i gorzką czekoladę.
Ciemną masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
Do drugiej części kremu dodać białą czekoladę i brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na warstwę ciemną i ponownie wstawić do lodówki.
Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie.
Przygotować galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto zalać tężejącą galaretkę i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Źródło: doradcasmaku.pl (przepis lekko zmodyfikowany)