Zielone curry z kurczakiem i fasolką

Zielone curry z kurczakiem i fasolką

Kolejny przepis na proste curry 🙂 Tym razem w wersji z zieloną fasolką szparagową.

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej (można użyć mrożonej)
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • mały kawałek ostrej papryki
  • 200 g ryżu

Kurczaka pokroić w dość drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej.

Kurczaka przełożyć na rozgrzany olej i dodać przyprawy (curry, cynamon, kmin rzymski, sól).

Smażyć przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.

Zielone curry z kurczakiem i fasolką 2

Na patelnię dodać fasolkę.

Przesmażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać drobno posiekaną papryczkę (ilość w zależności od upodobań do ostrego smaku).

Całość zalać mlekiem kokosowym.

Smażyć na średnim ogniu, aż sos lekko się zagęści.

Danie podawać z ryżem.

Całość posypać odrobiną drobno pokrojonej ostrej papryczki.

Zielone curry z kurczakiem i fasolką 3

Dodaj komentarz