Puszyste placki z mnóstwem borówek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka borówek
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Masło rozpuścić.
Do jajek dodać mąkę, mleko, rozpuszczone masło i proszek do pieczenia.
Całość zmiksować i odstawić na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać borówki (powinny być suche) i wszystko zamieszać łyżką.
Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron, do lekkiego zrumienienia.
Po usmażeniu wykładać na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki posypać cukrem pudrem.
Mniam! Uwielbiam borówki, a ponoć gdzieniegdzie jeszcze wiszą na krzaczkach .
ale pyszne muszą być 🙂
A jakiś zamiennik dla mąki pszennej? 🙂
Jestem zdania, że w plackach zawsze można eksperymentować 🙂 Czasem dodaję mąkę ryżową, kukurydzianą lub żytnią. Zazwyczaj jednak pszenna stanowi połowę mieszanki mąk. Polecam też przepis na nieco zdrowsze placki z banana, płatków owsianych i mąki ryżowej – http://www.bullio.pl/placki-owsiano-bananowe/
Wyglądają obłędnie 🙂