Połączenie twarogu, mascarpone i białej czekolady to dla mnie idealna baza do serników. Ostatnio prezentowałam bardzo podobny sernik z polewą kajmakową (przepis tutaj).
Dzisiaj ten sam sernik w wersji na pełnoziarnistych herbatnikach, z pyszną polewą z chałwy 🙂
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Masa serowa:
- 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
Polewa:
- 150 g chałwy
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- garść drobno pokrojonych migdałów lub orzechów
Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze.
Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
Dno i boki tortownicy o średnicy około 22 cm posmarować masłem.
Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić.
Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem.
Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Masę wylać na spód z ciastek.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).
Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.
Przygotować polewę – chałwę pokruszyć widelcem, wymieszać ze śmietaną i podgrzać w małym garnuszku. Polewę należy gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż lekko się zagęści. Lekko przestudzić i polać nią wystudzony sernik.
Polewę posypać drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.
Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
Pychotka
chałwa.. ojej, musi być obłędny! 🙂